13 August 2012

qada' dan qadr



assalamualaikum.

tadi masa penulis log in fb, ade seorang kawan invite penulis untuk like page ni. jadi penulis pun usha2 la page tu...then terjumpa ayat ni...

"Jika kita kecewa dengan perancangan kita kerana ianya tidak menjadi seperti yang diharapkan, senyum dan ingatlah.. kita merancang dengan CITA², sedangkan Allah merancang dengan CINTA-NYA."

teringat kisah lama...kisah yang mewujudkan 1001 harapan dan perancangan tapi akhirnya terbelangkai terkubur begitu saja...tak perlulah penulis merungkai satu per satu ceriterahati penulis....cukuplah ia menjadi personal story buat penulis dan juga keluarga....niat di hati juga tidak ingin mengguris hati mana-mana pihak...walaupun ini belog penulis dan penulis berhak tulis ape sahaja,,,namun ia tak beerti penulis boleh tulis sesuka hati di belog tanpa menghiraukan hati pihak tertentu....

kecewa...penulis pasti ramai yang pernah merase kecewa...sakit kan?pedih sgt...kadang-kadang boleh sampai satu tahap bila kita ingat balik apa yang telah berlaku,, kita menangis sorang-sorang....DULU penulis macam tu la...bukan apa,,,penulis memang seorang yang berjiwa sensitif...(almaklum nama lagi si gadis:))...

kenangan silam masa sekolah menengah dulu memang meninggalkan impak yang besar kepada penulis...pengajaran yang diberikan Allah kepada penulis sangat2 besar...tapi penulis bersyukur sebab penulis dapat hidayah dari Allah dan penulis sempat berubah sebelum terlambat...alhamdulillah bila penulis masuk UIA,,,semuanya dah berubah....penulis cuba perbaiki diri hari demi hari....penulis berkenalan dengan sahabat yang bisa mengubah penulis ke arah yang lebih baik...dulu masa sekolah penulis tak suka butang lengan baju...tak tahu kenapa....selalu kena tegur tapi tak berubah2....tapi bila dah berkawan dengan si sahabat ni,,,penulis jadi minat pakai hand sock....betollah kata orang,,,kalau nak berkawan, carilah kawan yang baik,,,yang boleh bawa kita ke arah kebaikan...alhamdulillah....bukan nak kata kawan di sekolah dulu takde yang baik...mereka baik...cuma masa tu salah penulis sendiri...penulis di zaman remaja seorang yang sangat inginkan kebebasan dan berfikiran sangat tidak matang...nakal...biasalah budak2....hehe

di UiA pulak, hari demi hari penulis di uji....Allah uji hati penulis...sebelum ni penulis tidak pernah kenal seorang pun insan yang bergelar lelaki....almaklum di maahad dulu semua pelajar perempuan...maahad lelaki asing...penulis pernah berharap dengan suatu hubungan dan senantiasa berdoa supaya ia berakhir dengan sebuah kebahagiaan....tapi Allah lebih mengetahui....walau penulis mendapat 'lampu hijau' dari keluarga......kat sini penulis nampak kesan kata2 di atas..."kita hanya merancang dengan cita,,tapi Allah merancang dengan cintaNya"....ada hikmah di sebalik yang berlaku dan penulis nampak hikmah tersebut....hanya Dia  yang tahu apa yang terbaik buat penulis....dan penulis sangat berterima kasih...syukur alhamdulillah....salah satu hikmahnya penulis dapat lebih konsentrasi untuk pelajaran penulis....studying laws is not easy you know...even it is not as hard as studying medic...hehehe....berkatnya penulis dapat hadiahkan satu kejayaan kepada ma dan abah penulis....alhamdulillah....

banyak lagi penulis nak bercerita tapi cukup di sini jelah kan....penulis kene sambung kerja ni..(praktikal tak habis lagi)....jadi apa yang penulis cuba ketengahkan di sini ialah apa sahaja perancangan yang kita telah buat tidak semestinya kita dapat laksanakan ia dengan jayanya...kita hanya mampu merancang, hanya Allah yang menentukan...terimalah qada' dan qadr dari Allah....insyAllah suatu hari nanti Allah pasti akan gantikan ia dengan yang lebih baik:):):)


2 comments:

Norafizah A. said...

betul3!!! insyaAllah, thanks dear, today is my big big big decision and pray the best for me.. together we do our best in LIFE & HEREAFTER.. :)

miss kasyah said...

really???yes dear, i always pray the best for you..anything inform me k:):):)